Home   Εκπαιδευτικές επισκέψεις 2023-2024

Εκπαιδευτικές επισκέψεις 2023-2024

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

♦ Eκπαιδευτική επίσκεψη: Πατητήρι Ζαχαίος ♦


Eκπαιδευτική επίσκεψη τάξεων Α, Β1, Β2  στο Πατητήρι Ζαχαίος , στην Παιανία στις 29/09/2023


ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

♦ Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού ♦


Το σχολείο μας παρακολουθεί αθλητικό πρόγραμμα για τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, στο αθλητικό κέντρο Αντώνιος Πολύδωρας στο Χολαργό στις 5/10/2023

 

 


ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

♦ Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Βορρέ Ε’ και Στ’ τάξεων ♦


Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Βορρέ Ε’ και Στ’ τάξεων στις 9 Νοεμβρίου 2023. Ξενάγηση σε μια από τις πιο σημαντικές συλλογές σύγχρονης τέχνης, στα δύο παραδοσιακά χωριάτικα σπίτια και τα ερείπια ενός στάβλου που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Εικαστικό εργαστήρι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ζωγραφίζοντας τις λέξεις”: αναζητάμε το προσωπικό μας νόημα και δημιουργούμε τις δικές μας εικόνες, με αφορμή έργα της συλλογής σε μια δημιουργική διαδικασία που ενθαρρύνει εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και έκφρασης.

 

 


 

♦ Εκπαιδευτική επίσκεψη  Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας ♦

♦ Γ´ και  Δ´ Τάξεων ♦


Η Γ´ και η Δ´ τάξεις την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου επισκέφτηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Τα παιδιά αφού περιηγήθηκαν στις αίθουσές του ήρθαν σε επαφή με τα παιχνίδια της αρχαιότητας με τη βοήθεια της μουσειοσκευής «Αρχαία Παιχνίδια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο».

 

 

 


 

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 

 


 

ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής)

Α-Β1-Β2-Γ-Δ-Ε1-Ε2-ΣΤ

 


Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2023, επισκέφθηκε το σχολείο μας η ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής). Ενημέρωσε τους μαθητές του σχολείου μας για το έργο της, την περίθαλψη και την επανένταξη τραυματισμένων και ανήμπορων άγριων ζώων στη φύση μετά από την παροχή κάθε αναγκαίας φροντίδας και νοσηλείας. Οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο, έκαναν ερωτήσεις, έπαιξαν παιχνίδια και δημιούργησαν ταΐστρες με κουκουνάρια, βούτυρο/ταχίνι και σποράκια για τα πουλιά της περιοχής μας. Κάποιες ταΐστρες κρεμάστηκαν σε δέντρα και στα κάγκελα του προαυλίου μας και κάποιες τοποθετήθηκαν στα μπαλκόνια των σπιτιών των μαθητών. Τέλος, όλοι οι μαθητές πρόσφεραν ένα συμβολικό χρηματικό ποσό για να στηρίξουν την προσπάθεια της ΑΝΙΜΑ και να υιοθετήσουν έναν σκαντζόχοιρο, ένα βραχοκιρκίνεζο και έναν νανόμπουφο για 1 μήνα. Η υιοθεσία είναι μια συμβολική πράξη που δίνει ζωή και ελπίδα σε ζώα που έχουν ανάγκη τη βοήθεια μας.

 

 

 

 

 

 

 


 

♦ Έκθεση “World of Robots Β’ ΤΑΞΗ ♦

 

 


 

 

Η Β’ Τάξη περιηγήθηκε στις 24 Νοεμβρίου, στην έκθεση “World of Robots ” στον “Ελληνικό Κόσμο” του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού , στη μεγαλύτερη έκθεση ρομποτικής της Ευρώπης ,στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της , που ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα παιδιά είδαν μακέτες και έργα ρομποτικής που είχαν κερδίσει σε διεθνείς διαγωνισμούς, γλυπτά – ήρωες ταινιών από μεταλλικά ανακυκλώσιμα υλικά. Ανακάλυψαν μερικά από τα πιο διάσημα ρομπότ, όπως το Metal Alien και το WALL·E, καθώς επίσης και τα πιο γνωστά ρομπότ από τις αγαπημένες μας ταινίες blockbuster . Περιηγήθηκαν στις μοναδικές εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας και είδαν την πορεία και το αποτύπωμα των ρομπότ από το ξεκίνημα τους μέχρι και σήμερα, καθώς και τη χρησιμότητά τους στην καθημερινή ζωή, την τεχνολογία, την ιατρική και γενικότερα την επιστήμη. Γνώρισαν, έτσι, την περίφημη εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) μέσα από παραδείγματα και απλές εφαρμογές, όπως:

– Εντυπωσιακά αντίγραφα ρομπότ από blockbuster ταινίες που έχουν γράψει ιστορία (Terminator, R2D2, Transformers, Alien, C3PO, Man in Black, κλπ.).

– Την ΚΟΚΟ, το αξιαγάπητο σκυλορομπότ που χορεύει και εκτελεί με απίστευτη ακρίβεια διάφορα κόλπα.

-Τον ΑΟΒΟ, το service robot στον χώρο των νοσοκομείων.
Ήταν μια μοναδική εμπειρία που ενθουσίασε τους λάτρεις της ρομποτικής και της επιστήμης και κέρδισε όλους τους επισκέπτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Συνήγορος του Παιδιού – ” Τα δικαιώματα των παιδιών”

ΣΤ ΤΑΞΗ

 

 


 

 

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 επισκέφθηκε την τάξη μας η ψυχολόγος κα Μπαφέ, εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Παιδιού και μίλησε στους μαθητές για τα δικαιώματα των παιδιών. Τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο,περιηγήθηκαν στην ιστοσελίδα του συνηγόρου του παιδιού και συμμετείχαν σε μια εποικοδομητική συζήτηση.

 

 

 

 


 

 

Η Β’ Τάξη επισκέφθηκε το μουσείο Βορρέ στην Παιανία

 

 


 

 

Η Β’ Τάξη επισκέφθηκε το μουσείο Βορρέ στην Παιανία στις 15 Δεκεμβρίου 2023 και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Όταν το σκουπίδι ονειρεύεται, γίνεται λουλούδι”. Αρχικά οι μαθητές είδαν έργα μοντέρνας τέχνης από καθημερινά “άχρηστα” και ανακυκλώσιμα υλικά σε τρισδιάστατες πολύχρωμες συνθέσεις και διάφορες υφές που τα ενέπνευσαν να κάνουν τις δικές τους δημιουργίες στο εικαστικό εργαστήριο του Μουσείου. Τα παιδιά συνέθεσαν πορτρέτα με καλαμάκια, σελίδες από περιοδικά, κομμάτια από χοντρό χαρτόνι και έτσι δόθηκε το έναυσμα για δημιουργικές εργασίες στο σπίτι από υπάρχοντα υλικά που πετάμε, αλλά μπορεί να γίνουν “λουλούδια” τέχνης χωρίς κόστος. Κατόπιν περιηγήθηκαν στους κήπους του μουσείου με τα υπεραιωνόβια δέντρα, την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα που δεν έχει επηρεαστεί από την αστική παρέμβαση τα τελευταία χρόνια. Τέλος τα παιδιά επισκέφθηκαν το σπίτι των 250 χρόνων του επιχειρηματία συλλέκτη Βορρέ που συγκέντρωσε πίνακες ζωγραφικής της επανάστασης, καθώς και σπαθιά, πιάτα και άλλα λαογραφικά αντικείμενα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Έτσι ολοκληρώθηκε ένα γεμάτο ερεθίσματα ταξίδι από την ελληνική επανάσταση έως τον μοντερνισμό και τον μεταμοντερνισμό στην τέχνη.

 

 

 

 

 


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

 

 


 

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή Γ Τάξη

 


 

 

19/ 1/2024 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά η Γ Τάξη παρακολούθησε το πρόγραμμα ” Περπατώντας στο δάσος όταν ο λύκος είναι εδώ” και η Δ το πρόγραμμα “Σπονδηλοζωα”. Τα παιδιά είδαν από κοντά βαλσαμωμένα ζώα και ένα ομοίωμα δεινοσαύρου.

 

 


 

“Hello kids creative – Ε’ και ΣΤ’ τάξεις”

 


Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον Πολυχώρο Hello kids creative. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με πρωτότυπα υλικά και νέες τεχνικές. Οι μαθητές της Ε’ τάξης γνώρισαν την τέχνη του ψηφιδωτού και κατασκεύασαν πάνω σε ξύλινη βάση το δικό τους ψηφιδωτό με σύμβολα και εικόνες της πρωτοχριστιανικής και βυζαντινής περιόδου. Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης με ειδικά χρώματα γυαλιού και πολλή φαντασία, έμαθαν την τεχνική του βιτρώ και μεταφέρθηκαν στο ατελιέ μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων, δημιουργώντας το δικό τους κάδρο με θέμα και παραστάσεις εμπνευσμένες από τα εμβληματικά τους έργα.

 

 


 

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 

 


 

Στ’ τάξη

 


Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 επισκέφθηκαν την τάξη μας εκπρόσωποι από το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίου και πραγματοποίησαν ομιλία σχετικά με το θέμα: “Σεξουαλική και Αναπαραγωγική υγεία σε γενικό πληθυσμό: Μεγαλώνοντας αλλάζω, τι συμβαίνει; Για αγόρια και κορίτσια Στ’ Δημοτικού”.

 

 


ΜΑΡΤΙΟΥ

 


 

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Δ στον βράχο της Ακρόπολης

 


 


“SCIENCE AND ART DR ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΞ * Οπτική – Ταξίδια φωτός * Ε’ & ΣΤ’ τάξεις”

 

 


Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 οι Ε’ και Στ’ τάξεις του σχολείου μας επισκέφθηκαν την ομάδα SCIENCE AND ART DR ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΞ και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οπτική – Ταξίδια Φωτός». Στόχος του προγράμματος ήταν να βιώσουν τα παιδιά ευχάριστα την επιστημονική μέθοδο και ακολουθώντας τα χνάρια μεγάλων επιστημόνων, να ανακαλύψουν τις ιδιότητες του φωτός και τις εφαρμογές του. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και αφού διατύπωσαν υποθέσεις, πραγματοποίησαν πειράματα σχετικά με την ανάκλαση, τη διάχυση, την ανάλυση, την απορρόφηση και τη διάθλαση του φωτός. Παρατήρησαν πως κινούνται οι ακτίνες του φωτός μέσα από αποκλίνοντες και συγκλίνοντες φακούς, έμαθαν τι είναι οι οπτικές ίνες και πώς βλέπουν τα μάτια μας.

 


 

“Διαδικτυακή παρουσίαση με θέμα Ζωγραφήγηση: Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της «Χάρτας του Ρήγα»” – ΣΤ’ τάξη

 


Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης συμμετείχαν στις 21/3/24 στο webinar που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση. Στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη βρίσκεται ένα σπάνιο αντίτυπο της «Χάρτας του Ρήγα». Αυτός ο ιστορικός χάρτης της Ελλάδας σχεδιάστηκε από τον Ρήγα Βελεστινλή, ο οποίος κατάφερε έξυπνα να «κρύψει» μέσα του το όνειρό του για μια Ελλάδα ανεξάρτητη. Η «Χάρτα του Ρήγα» έγινε διαδραστικό παιχνίδι για να ανακαλύψουν οι μαθητές τα μυστικά της και να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που προετοίμασαν τους υπόδουλους Έλληνες για την Επανάσταση του 1821. Η ζωγραφική, η αφήγηση, η πρόζα, η κίνηση, η εμψύχωση των υλικών συνθέτουν την εμπειρία μιας μοναδικής αφηγηματικής τέχνης, που γίνεται οδηγός σε ένα ταξίδι γνώσεων, ανοίγοντας πόρτες στη φαντασία, στην έκφραση και τη δημιουργικότητα. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με άγνωστες ιστορίες νομισμάτων, αρχαίων μνημείων, ιστορικών μαχών, μυθικών ηρώων, βασιλιάδων και φιλοσόφων και εμπνεύστηκαν για να δημιουργήσουν τα δικά τους –γεμάτα νόημα– σύμβολα υπό την καθοδήγηση της συγγραφέα και εικονογράφου Λήδας Βαρβαρούση.

Ε-book: “Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας” της Λήδας Βαρβαρούση

https://www.onassis.org/el/whats-on/paintelling-travelling-with-the-symbols-and-myths-of-rigas-charta/digital-material-a-journey-with-the-myths-and-symbols-of-rigas-charta-through-a-childrens-book?preview=eyJpZCI6NzY5Mzd9:1qj7IV:aN7c9A5xTxjE2HOiHN4j22M5CXPESE3gtGRh0axZTJY


 

“Εξάρτηση από το διαδίκτυο” – ΣΤ’ τάξη

 


Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 επισκέφθηκαν το σχολείο μας οι ψυχολόγοι κα Κ. Τρικαλιώτη και κα Κ. Παλληκαράκη από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου του Δήμου Χαλανδρίου. Πραγματοποίησαν ενημερωτική ομιλία στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης με θέμα: “Εξάρτηση από το διαδίκτυο” . Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες, παρουσιάστηκαν οι κίνδυνοι και τα οφέλη του διαδικτύου, μελέτησαν διάφορα σενάρια και εξέφρασαν τις απορίες και τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα. Τέλος, έμαθαν ποια είναι τα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης του εθισμού από το διαδίκτυο.


 

ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 


 

 Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αισθητικό Δάσος καισαριανής. (Ε1 κ Ε2 10 Απριλίου)

 


Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αισθητικό Δάσος καισαριανής. Τα παιδιά παρακολούθησαν και έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες με την ονομασία ( Στα ίχνη του δάσους ) . Τα παιδιά δουλεύοντας σε ομάδες , ανίχνευσαν την φύση , τα στοιχεία της , τους οργανισμούς που φιλοξενούνται μέσα σε αυτό. Έγιναν μικροί ερευνητές και εξερευνητές . Τέλος έμαθαν χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες για την προστασία του σπουδαίου αυτού οργανισμού, για τον σεβασμό αλλά και διατήρηση του.

 


“Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ – ΣΤ’ ΤΑΞΗ”

 

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.
Αρχικά, ξεναγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ανακάλυψαν τις θεματικές ενότητες σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες από την αρχαιότητα έως τον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο!
Έπειτα, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Γίνε ο αγγελιαφόρος της Θεάς”. Σ’ αυτό το πρόγραμμα, ταξίδεψαν στη μακρινή αρχαιότητα για να γνωρίσουν καλύτερα τον Ερμή, την Αφροδίτη, αλλά και τις Θεές όλου του κόσμου. Επέλεξαν ένα ζήτημα επικοινωνίας που απασχολεί σήμερα τους ανθρώπους και έγραψαν το δικό τους τηλεγράφημα προς τις Θεές! Έγιναν οι αγγελιαφόροι αυτού του τηλεγραφήματος και συζήτησαν όλοι μαζί για το ζήτημα που τους προβλημάτισε!

 


 

 

15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Παγκόσμια ημέρα τέχνης η Δ και η Α τάξεις επισκέφτηκαν το μουσείο Βορρέ και δημιούργησαν έργα τέχνης


Τάξη Ε2

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου υποδεχτήκαμε στην τάξη μας τους ΣΚΥΛΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που εκπαιδεύει και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ σκύλους βοηθούς σε ανθρώπους με αναπηρία (σκύλους – οδηγούς και σκύλους βοηθούς για παιδιά με αυτισμό). Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.assistancedogs.gr/ Δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να ενημερωθούν για την τυφλότητα και για το πώς οι σκύλοι αλλάζουν τις ζωές κάποιων ανθρώπων, αλλά και να παίξουν με κλειστά τα μάτια, να χρησιμοποιήσουν το λευκό μπαστούνι και να κάνουν μία μικρή διαδρομή κρατώντας έναν υπό εκπαίδευση σκύλο – οδηγό.


 

“Ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) – Ε’ & ΣΤ’ τάξη”

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 στο πλαίσιο της ενημερωτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει η Γ.Γ.Π.Π. πραγματοποιεί την πιλοτική εφαρμογή ενημερωτικών συναντήσεων στα σχολεία σχετικά με την αυτοπροστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες. Έγινε ενημέρωση των παιδιών για ζητήματα πρόληψης, προετοιμασίας και αντιμετώπισης των καταστροφών, ιδίως όμως οι μαθητές ενίσχυσαν την αντίληψη της αναγκαίας και διαρκούς ενημέρωσης για ζητήματα αυτοπροστασίας.